Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk.
Menü

A teák minőségi osztályozásának ortodox (brit) rendszere.

A teák minőségi osztályozásának ortodox (brit) rendszere.

A Brit birodalom hagyta ránk azt a mai napig használt ortodox teaminősítési rendszert, ami segít abban, hogy eligazodjunk ebben a számunkra kissé titokzatos, ismeretlen és egzotikus világban. Értették a módját a fekete tea osztályozásának és mindent meg is tettek azért, hogy megtalálják a legkiválóbb minőséget és elhozzák Európába. Ha szeretnéd tudni mit iszol, mire számíthatsz és miért is finom az egyik tea és miért keserűbb a másik, akkor nézd át ezt a rendszert és garantáltan jobban el fogsz igazodni a teák nem egyszerű világában.

Íme a teljes, 32 osztályból álló minősítési rendszer:

Teljes levelek FTGFOP
TGFOP
TGFOP-1   
GFOP    
FOP   
OP
Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe
Tippy Golden Flowery Orange Pekoe
Tippy Golden Flowery Orange Pekoe One
Golden Flowery Orange Pekoe
Flowery Orange Pekoe
Orange Pekoe
Tört levelek GFBOP   
FBOP    
GBOP    
BOP 1    
BPS
Golden Flowery Broken Orange Pekoe
Flowery Broken Orange Pekoe
Golden Broken Orange Pekoe
Broken Orange Pekoe One
Broken Pekoe Souchong
Fannings
Finom eredetű teák
GOF   
FOF    
BOPFs
OF
OPD
OD
OCD
FD
Golden Orange Fannings
Flowery Orange Fannings
Broken Orange Pekoe Fannings
Orange Fannings
Orthodox Pekoe Dust
Orthodox Dust
Orthodox Churamoni Dust
Fine Dust
CTC feldolgozás BOP
BP
BPS
OF
PF
PF1
Broken Orange Pekoe
Broken Pekoe
Broken pekoe Souchong
Orange Fannings
Pekoe Fannings
Pekoe Fannings One
Dust (por) PD
D
CD
PD1
D1
RD
FD
Pekoe Dust One
Dust One
Churamoni Dust
Pekoe Dust One
Dust One
Red Dust
Fine Dust

 

Ez a táblázat mutatja a fekete teák legrégebbi, ortodox minősítési rendszerét. Érdemes tudni, hogy az a tea, amelyet már minősítésre érdemesnek ítéltek, mindenképpen elért egy szintet és ezen túl sajnos van a teáknak egy nagyon nagy része, amit ugyan forgalmaznak, de nem minősítenek.

Más osztályozási rendszerek.

Az Egyesült Államokban a USDA (United States Department of Agriculture) rendszerét alkalmazzák, amely különböző osztályokat és alosztályokat határoz meg a tealevelek mérete, egészségi állapota és egyéb szempontok alapján. A német teapiacon a QGF (Qualitätsgemeinschaft für Grüntee e.V.) rendszere népszerű, amely részletes besorolást ad pl. a zöld teák minőségére.

Emellett érdemes megemlíteni, hogy a teák minőségi osztályozásánál más tényezők is számítanak. Például a származási hely, a termesztési mód, a területi jelölések és a tea feldolgozási módja mind befolyásolják a tea minőségét és jellemzőit. Ezért a minőségi osztályozáson túl érdemes figyelembe venni ezeket az egyéb tényezőket is a tea vásárlásakor.

Összességében a fekete teák minőségi osztályozási rendszere számos országban és piaci környezetben alkalmazott rendszerekre épül. Az OP, FOP, BOP és SFTGFOP besorolások az egyik legelterjedtebb rendszer, amely segíti a vásárlókat a különböző minőségű teák megkülönböztetésében. Az eredeti brit rendszer mellett más országok is kialakították saját osztályozási rendszereiket a teatermelés és kereskedelem során.

Például India, amely az egyik legnagyobb teatermelő ország, saját osztályozási rendszert alkalmaz. Az indai rendszerben a teák minőségét gyakran a "Darjeeling" vagy "Assam" területi jelzéssel látják el, ami utal a termesztés helyére és a teák sajátos jellemzőire. Az indai teák minőségi besorolása magában foglalja a különböző fokozatokat, mint például a "Tippy Golden Flowery Orange Pekoe" (TGFOP), "Broken Orange Pekoe" (BOP) vagy "Fine Tippy Golden Flowery" (FTGF).

Kína, ahol a tea eredete és hagyománya mélyen gyökerezik, szintén rendelkezik saját minőségi osztályozási rendszerrel. Az itt alkalmazott osztályozás azonban gyakran eltér a brit rendszertől. Kína híres a különleges teafajtáiról, mint például a Long Jing (Dragonwell) zöld tea vagy a Keemun fekete tea. A kínai osztályozási rendszer általában a teák eredeti nevét, jellegzetes tulajdonságait és minőségét emeli ki.

Fontos megérteni, hogy az osztályozási rendszereknek önmagukban nem feltétlenül kell összefüggeniük a teák valódi minőségével vagy ízével. Ezek inkább eszközök a vásárlók tájékoztatására és az átláthatóság megteremtésére a teakereskedelemben. A minőségi osztályozás mellett a teavásárlásnál ajánlott figyelembe venni a tea eredetét, a termesztési és feldolgozási módszereket, valamint a személyes ízlést és preferenciákat.

A legfontosabb tudnivalók az osztályozási rendszerről:

Fekete tea egész levelek

Teljes levelek osztálya.  Az ide sorolt teák örvendenek a legmagasabb megbecsültségnek. A tealevelek nem törtek, egészben szedték le őket, kizárólag kézi munkával zajlik a szüret. A tealevelek többnyire tippeltek, ami azt jelenti, hogy a levél végén található az érzékeny, csúcsi rész, amely a növényi hajtás legfelső része. A tippelt tealevelek gyakran kisebbek, könnyebbek és arany vagy ezüst színűek is lehetnek. Az ilyen minőségű tealevelekhez kizárólag szaküzletekben lehet hozzájutni. Az általunk forgalmazott teák egy része ebbe a kategóriába esik.

FTGFOP: Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe, a legmagasabb minőségű fekete tea, amelynek levelei teljesek, aranyszínű csúcsokkal és virágos ízjegyekkel.

TGFOP: Tippy Golden Flowery Orange Pekoe, kiváló minőségű fekete tea, amelynek levelei tippeltek és virágos ízzel rendelkeznek.

TGFOP-1: Kiváló minőségű, tippeltekkel és aranyszínű csúcsokkal rendelkező fekete tea.

GFOP: Golden Flowery Orange Pekoe, jó minőségű fekete tea, amelynek levelei aranyszínű csúcsokkal vannak díszítve.

FOP: Flowery Orange Pekoe, jó minőségű fekete tea, amelynek levelei virágos ízjegyekkel rendelkeznek.

OP: Orange Pekoe, közepes minőségű fekete tea, amelynek levelei hosszúak és gömbölyűek.Tört levelek osztálya. Lényegében a legmagasabb vagy magas minőségű tealevelek feldolgozása során sérült levelek csoportja. Ebből következően a minősége az egész levelektől nem tér el, kizárólag esztétikai szempontból szenvedtek némi hátrányt. Az általunk forgalmazott teák jelentős része ebbe az osztályba esik.

GFBOP: Golden Flowery Broken Orange Pekoe, jó minőségű tört levelekkel rendelkező fekete tea.

FBOP: Flowery Broken Orange Pekoe, közepes minőségű tört levelekkel rendelkező fekete tea.

GBOP: Golden Broken Orange Pekoe, jó minőségű tört levelekkel rendelkező fekete tea.

BOP1: Broken Orange Pekoe 1, közepes minőségű tört levelekkel rendelkező fekete tea.

BPS: Broken Pekoe Souchong, közepes minőségű tört levelekkel rendelkező fekete tea.Fannings (pornál nagyobb, nagyon apró törmelék) levelek osztálya. Azok a teaszemcsék, sokszor por állagú maradványok esnek ebbe a csoportba, amelyek már sem az egész, sem a tört levelek osztályába nem fértek be, de eredetüket tekintve a legmagasabb vagy magas minőségű levelek feldolgozásánál keletkeztek. Ezek minősége még mindig sokkal jobb, mint egy alacsony osztályú teacserje egész levelei. Ez a kategória adja a filteres teák közül a magasabb minőségűek alapanyagát.

GOF: Golden Orange Fannings, finom eredetű teák közé tartozó, aranyszínű fannings.

FOF: Flowery Orange Fannings, finom eredetű teák közé tartozó, virágos ízjegyekkel rendelkező fannings.

BOPFs: Broken Orange Pekoe Fannings, közepes minőségű, tört levelekből készült finom eredetű tea fannings.

OF: Orange Fannings, közepes minőségű, tört levelekből készült finom eredetű tea fannings.

OPD: Orthodox Pekoe Dust, közepes minőségű, finom por állagú teák.

OD: Orthodox Dust, közepes minőségű, finom por állagú teák.

OCD: Orthodox Churamoni Dust, közepes minőségű, finom por állagú teák.

FD: Fine Dust, finom por állagú, közepes minőségű teák.

Nagyjából ez az a szint, ameddig a teákat nagyon magas vagy magas, esetleg közepes minőségűnek nevezhetjük. Ez alatt a minőségi szint alatt már mind minőségében, mind a feldolgozás, csomagolás módjában tömegtermelésre szánt, maximum közepes, de jellemzően annál gyengébb minőségű teákról beszélünk. De ez a határ azért nem ennyire éles, hiszen van, aki ennél megengedőbb és vannak, akik szerint maximum a tört levelek osztályának a teteje fér még be a minőségi teák kategóriájába.

 

CTC feldolgozás osztálya. A CTC (Crush, Tear, Curl) feldolgozás egy speciális módszer, amelyet a tealevelek feldolgozására alkalmaznak. A folyamat során a friss tealeveleket először összenyomják, majd tépik és göndörítik. Ennek eredményeként a levelek apró darabokra törnek, és különböző göndörített formát öltenek. A CTC feldolgozás előnye, hogy a tealevelek gyorsan és hatékonyan feldolgozhatók nagy mennyiségben. Ez a módszer különösen a tömegtermelésre és a teafilterek előállítására alkalmazott ipari feldolgozás során hasznos. A CTC feldolgozás eredményeként olyan teák keletkeznek, amelyek finom őrleményűek, magasabb oldhatósággal és intenzívebb ízzel rendelkeznek. A CTC-feldolgozott teák jellemzően erős, markáns ízűek, és gyorsan készülnek, így ideálisak reggeli teaként vagy teafilterben való felhasználásra. Ezek a teák általában kevésbé finomak és aromásak, mint az orthodox feldolgozású teák, de nagyon gazdag és erős ízjegyekkel rendelkeznek. Összességében a CTC feldolgozás lehetővé teszi a gyors és hatékony tömegtermelést, ami nagyban hozzájárul a teapiac kielégítéséhez. A CTC-feldolgozott teák erőteljes és intenzív ízjegyekkel rendelkeznek, és szinte kizárólag a teafilterekben találhatóak meg.

BOP: Broken Orange Pekoe, közepes minőségű, tört levelekből készült CTC-feldolgozással előállított fekete tea.

BP: Broken Pekoe, közepes minőségű, tört levelekből készült CTC-feldolgozással előállított fekete tea.

BPS: Broken Pekoe Souchong, közepes minőségű, tört levelekből készült CTC-feldolgozással előállított fekete tea.

OF: Orange Fannings, közepes minőségű, fannings állagú CTC-feldolgozással előállított fekete tea.

PF: Pekoe Fannings, közepes minőségű, fannings állagú CTC-feldolgozással előállított fekete tea.

PF1: Pekoe Fannings One, közepes minőségű, fannings állagú CTC-feldolgozással előállított fekete tea.Dust (por) teák osztálya. A minősítésre érdemes teák alsó osztálya, felhasználása kizárólag filterekben történik. Ez még mindig nem az alacsony áras teafilterek kategóriája, azokba általában nem osztályozott törmeléket és port töltenek az alacsony ár elérése érdekében.

PD: Pekoe Dust One, finom por állagú, alacsony minőségű teák.

D: Dust One, finom por állagú, alacsony minőségű teák.

CD: Churamoni Dust, finom por állagú, alacsony minőségű teák.

PD1: Pekoe Dust One, finom por állagú, alacsony minőségű teák.

D1: Dust One, finom por állagú, alacsony minőségű teák.

RD: Red Dust, finom por állagú, alacsony minőségű teák.

FD: Fine Dust, finom por állagú, alacsony minőségű teák.

Nagyon fontos dolog megemlíteni, hogy a szándékosan púder finomságú porrá őrölt teáknak, pl. a Matcha teák nagy családja, semmi köze a Dust osztályhoz, azok rendkívül magas minőségi osztályt képviselnek a teákon belül és ennek megfelelően külön minőségi osztályozási rendszerük van.

Reméljük, hogy ez a nem könnyű olvasmány segített valamicskét abban, hogy megértsük ennek a brit eredetű osztályozási rendszernek a finomságait. A hétköznapi életre annyi jó tanácsot tudunk adni, hogyha van rá módunk, akkor kerüljük a filteres teákat és igyekezzünk szálas teákat inni. A minőségi különbség leírhatatlan.
Ha tovább kalandoznál a fekete teák világában, akkor nézz körül nálunk: http://www.latinnegyed.hu/tea/fekete-tea

Keresés