Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk.
Menü

Cold Brew kávékészítés mesterfokon!

2021. 07. 03. 19:32:00
Cold Brew kávékészítés mesterfokon!

A Cold Brew kávé a legjobb dolog, ami a nyári hőségben veled történhet. Elkészíteni nem ördöngösség, de ördögien élvezetes perceket fog szerezni neked és barátaidnak. A Cold Brew a kávé hideg elkészítésének művészete.

A Cold Brew olyan, mint a jegeskávé?

Nem olyan, sőt nagyon nem olyan. A legfontosabb különbség, hogy a jegeskávét hagyományosan, forrón készíted el, majd jéggel és fagylalttal hűtöd és sok-sok cukorral feded el a kesernyés ízt. Ezzel szemben a Cold Brew egy másodpercig sem volt forró. Akkor hogyan főzöd le a kávét? Lehet hidegen is kávét főzni? Persze, hogy lehet és most 5 perc alatt meg is tanulhatod hogyan kell.

Cold Brew a kávé hideg élvezete

 

A Cold Brew alapanyagai:

A legfontosabb, hogy mindig kiváló minőségű arabica kávét használj, lehetőleg világosabb pörköléssel. A sötét pörkölésű olasz kávébabból kiváló espresso és latte készíthető, de hideg elkészítésre nem alkalmasak. A kávét durvára őröld meg. Milyen a durva őrlés? Nézd meg a nádcukrodat a tartóban és kb. úgy nézzen ki a kávéd is őrlés után. Használj tisztított vizet, de nem csak most, hanem minden kávé főzésénél. Ne feledd, hogy a csapvízzel olyan klóros vizet iszol, mint amiben az uszodában úszol. Ugye ez neked sem tűnik jó ötletnek. Ha nincs tisztított vized, akkor a Cold Brew elkészítéséhez is bátran használhatsz desztillált vizet.

 

A Cold Brew kávé elkészítése tényleg csak 3 perc?

Döntsd el te, én csak elmondom. Fogj egy nagyobb üveget, befőttes üveg is megteszi. Töltsd fel kávéval és vízzel úgy, hogy 1 csésze kávéhoz adj hozzá 4 csésze vizet. Jó alaposan keverd el, ügyelj rá hogy a teljes kávémennyiség átvizesedjen. Nem szép látvány, ilyenkor még ne mutogasd másnak. Végezetül zárd le az üveget és tedd hűtőbe 12 órára. Ne nagyon legyen se több se kevesebb az áztatási idő. Na, ugye hogy belefértél 3 percbe és képzeld, ez a kávémennyiség elég lesz akár 1 hétig is. Roppant hatékony, mert ilyenkor tulajdonképpen egy kávé koncentrátumot készítesz el, amit hűtőben majd gond nélkül tárolhatsz 8-10 napig is. Hígítanod  csak az elkészítésnél kell.

 

Miért olyan finom a Cold Brew kávé és miért rajong érte mindenki?

Majd tőled is meg fogják kérdezni, hogy mitől ilyen finoman édeskés a Cold Brew kávé, sok cukrot tettél bele? A válasz természetesen nem ez, hanem a kávé kémiája. Esküszöm csak egy mondat tudomány jön. A kávéból hideg víz hatására az első 10-15 órában elsősorban az édes, virágos, gyümölcsös ízért felelős komponensek oldódnak ki, a kesernyések még nem. A koffein természetesen már ilyenkor is kioldódik, így az élénkítő hatás sem marad el. Ez a magyarázata ennek az utánozhatatlan édeskés, gyümölcsös íznek, amit bűntelenül élvezhetsz.

 

A korona a Cold Brew kávédon

Ha letelt a 12 óra vedd ki az üveget a hűtőből és szűrd le a kávét. Bármit használhatsz, szűrőt, papír filtert, egy a lényeg, ne nyomogasd a kávé zaccot, hagyd, hogy dolgozzon a gravitáció, majd lecsöpög az magától is. Ja, a zacc kiváló virágföld javító, tedd be a növényeid alá. Ami a folyamat végén marad az egy üveg jéghideg, illatozó, koromfekete kávékoncentrátum. Ahhoz hogy ez fogyasztható legyen, némileg hígítani kell. Önts belőle tetszés szerint egy jó nagy pohárba egy espressonak megfelelő mennyiséget, de ez lehet több is, majd engedd fel kb. kétszer annyi jéggel és még a kávénak megfelelő mennyiségű hideg vízzel vagy hideg tejjel. Ha a tejjel már az asztalnál öntöd fel, akkor a látvány frenetikus. A kávéd további díszítést már nem kér, adj hozzá szívószálat, szigorúan műanyagmentest, és már készen is van ez a csodás, jegesen édeskés kávéital.

Cold Brew, a kávé jeges élvezete.

Kísérletezz bátran, változtass az arányokon, váltogasd a különböző kávékat és találd meg azt az ízvilágot, ami tényleg te vagy. Egy titkos tipp tőlem: a dél és közép-amerikai kávék általában gyümölcsösebb, virágosabb ízűek, én velük kezdeném a kísérletezést. Az afrikai kávék íze közelebb áll a csokis-mogyorós vonalhoz.

Ha a megfelelő kávét keresed a Cold Brew elkészítéséhez, akkor ezeket ajánljuk: https://www.latinnegyed.hu/kave/arabica-kave

Ha szeretnél többet tudni a különböző elkészítési módokról, akkor itt még nézelődhetsz: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_coffee_drinks

Áztass, alkoss, kóstolj.

Tóth János

Latin Negyed Csokoládé

Tartalomhoz tartozó címkék: Cold Brew Kávé különleges

Keresés