Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk.
Menü

Kopi Luwak, a világ legdrágább kávéja, de vajon miért?

2021. 08. 05. 09:15:14
Kopi Luwak, a világ legdrágább kávéja, de vajon miért?

Az ember azért vonzódik a Kopi Luwakhoz vagy más nevén cibetkávéhoz, mert kedveljük a különlegest, az egyedit, azt amiből csak nagyon kevés birtokolható. Ezért vonzó az arany és a gyémánt is. Ennek a kávénak a fogyasztásával egy olyan gasztronómiai elithez fogsz tartozni, akik még a kávéfogyasztókon belül is csak egy vékony réteget jelenthetnek.

Hol terem a Kopi Luwak?


Talán meglepő, de a válasz az, hogy sehol, ugyanis a Kopi Luwak nem egy kávéfajta, hanem inkább egy fermentálási (érlelési) módszer. Annak ugyan elég sajátos, de tényleg nem létezik olyan kávéfajta hogy Kopi Luwak. Ennek ellenére természetesen jól körülhatárolható, hogy milyen kávét nevezhetünk Kopi Luwaknak.
 

Mitől lesz a kávé Kopi Luwak?
 

Ezt a kávét Indonézia, a korábbi Holland Kelet-India területén állítják elő. A holland gyarmatosítók nem a jó modorukról emlékezetesek a világ ezen tájékán. Profitéhségük odáig vezetett, hogy a szigetek őslakóinak megtiltották a kávébabok szüretét saját fogyasztásra, ezért a helyiek kénytelenek voltak a földről összeszedni azt a kávébabot, amelyet egy helyi állatka, a cibetmacska fogyasztott el, majd, mivel megemészteni nem tudja, ürített ki. Hamar nyilvánvaló lett, hogy ez a folyamat valamilyen módon jót tesz a kávénak és egészen kivételes minőségű terméket eredményez. Ma már tudjuk, hogy itt egy kettős folyamatról van szó. A cibetmacska csalhatatlan ösztönnel csak a legfinomabb, hibátlan kávébabokat eszi meg, tehát végez egy természetes szelekciót a babok között. A cibetmacska bélrendszerén áthaladva a bab átesik egy kémiai és biológiai folyamaton, aminek részeként az állat gyomrában lebomlik a babot övező hús és megváltozik a bab összetétele is. Lebomlik a benne lévő sav jó része és csökken a koffeintartalma is. Az eredmény egy sokkal lágyabb,  testes, de nem savas, inkább csokoládés ízjegyekkel rendelkező kávé lesz. Érdekes módon a zamatában fellelhetőek gyümölcsös ízjegyek is, amelyek valószínűleg azzal állnak összefüggésben, hogy a cibetmacska nagy gyümölcsfogyasztó is. Ebből látszik, hogy a Kopi Luwak valóban inkább egy fermentálási eljárás, mint konkrét kávéfajta, mert a kávé fajtája nem határozható meg, mivel a cibetmacska minőség alapján válogat és nem rendszertani besorolás szerint.
 

Cibetmacska                           Kopi Luwak

 

Hogyan készítsd el a Kopi Luwak kávédat?
 

Eredete miatt fontos tudni, hogy nincs két egyforma csésze Kopi Luwak kávé. Ízét érezhetően változtatja meg az, hogy a cibet éppen milyen babokat ítélt meg kiválónak, ezért is egy soha nem múló élmény ennek a kávénak a fogyasztása. Elkészítése igényli az odafigyelést és a jó minőségű eszközöket. Frissen kell őrölni, tisztított vízzel érdemes elkészíteni és ehhez mindenképpen használjunk olyan gépet, amely képes 15 bar nyomással átpréselni a forró vizet az őrleményen. Az eredmény viszont egy lenyűgözően eredeti íz lesz. Vigyázz, mert Jack Nicolsonhoz (Bakancslista, film, 2007) hasonlóan egy életre rabul tud ejteni téged is ez a kávé.
 

Felelős állattartás:
 

Mivel ennek a kávénak jóval magasabb volt a keresettsége, mint a kínálata, ezért megjelentek azok a cibetmacska farmok, ahol nagy tömegben, fogságban tartott cibetmacskákkal etették fel a kávébabokat és így viszonylag alacsonyabb áron állíthatták elő a Kopi Luwakot. Ezt az állatvédelem teljesen jogosan bírálta és nyilvánosságra is hozta ezeket az eseteket. Ma már nem jellemző az ilyen típusú állattartás, mert a társadalmi nyomás mellett az is kiderült, hogy ez a fajta állattartás egyáltalán nem tesz jót a kávé minőségének, mert a stresszben élő állatok gyomrában nem megy végbe a fermentációs folyamat. Érdekes módon az egyébbként a térséget nem feltétlenül áldásként elérő turistaforgalom is hozzájárult az ilyen farmok visszaszorulásához, mert a turisták egész egyszerűen sem ezt, sem másmilyen kávét sem vásároltak és ez nagyon érzékenyen érintette az Indonéz államot is. Ma már az elterjedt „betakarítási mód” ismét a régi módszer, a vadon élő macskák ürülékéből való begyűjtés. A termelők annyit könnyítetek a saját életükön, hogy bekerítenek nagyobb, több hektáros területeket és így csak azokat a részeket kell átfésülniük, nem az egész esőerdőt. Ennek ellenére ez a betakarítási mód még mindig nagyon költséges és emberigényes.

 

Kopi Luwak Coffee                            Gravitációs főző

 

Biztonságos a Kopi Luwak?
 

Kissé fura eredete ellenére, hiszen nevezik viccesen „macska kaki” kávénak is, természetesen teljesen biztonságos. Begyűjtése után alaposan mossák és fertőtlenítik, de az igazán meghatározó, az a pörkölési folyamat, mert annak részeként 200 fok felett történik meg a teljes sterilizálása. Ez egyébbként minden kávénál pont ugyanígy történik. Ha belegondolunk a magyar konyha számtalan olyan ételébe, amelyek valamilyen állat belső szervéből, esetlegesen a gyomrából, beléből készülnek, akkor már nem is olyan furcsa ennek az a kávénak az eredete. Szóval egy kis extra gasztronómiáért nekünk sem kell a szomszédba menni.

Keresés