19.900 Ft-os rendelés felett ingyenes szállítás!

Latin Negyed Csokoládé, Kávé-Tea

Kérdése van? +36-30/376-2140

Kategóriák
Latin Negyed Csokoládé, Kávé-Tea

Kérdése van? +36-30/376-2140

  • Kategóriák
    • Csoki
    • Forró csoki
    • Kávé
    • Díszdobozos kávék
    • Tea
    • Díszdobozos teák
    • Ajándék
  • Blog
  • Hűségpontok
  • Rólunk
  • Vásárlási tudnivalók
  • Minőséggarancia
  • Ajánlatkérés
  • Viszonteladó jelentkezés
  1. Blog
  1. Blog
Vissza
Hol terem valójában a híres grúz tea?

Hol terem valójában a híres grúz tea?

A ma már újra méltán híres grúz tea történelme során rendkívül kacskaringós utat járt be. A kínai teaültetvényekről indult és ma ismét Kínáig kell mennünk ha eredeti grúz teát szeretnénk inni.

2025.10.11 17:21

Grúz-e a grúz tea?


Természetesen nem, mert mint nagyon sok teafajta, az első cserjék itt is Kínából érkeztek, hiszen a Fekete tenger partján ez a növény nem őshonos. A természet viszont kegyes ehhez a régióhoz és a talaj, az időjárás mind lehetővé teszi a teacserjék telepítését.
Ennek megfelelően már a XVIII. század végétől többen is próbálkoztak a tea meghonosításával. Sajnos, hol a fertőzéseknek, hol a régiót gyakran dúló háborúknak köszönhetően ezek a kísérletek néhány év után rendre kudarccal végződtek. Nem volt könnyű akkoriban arrafelé vállalkozónak lenni.


Miért voltak a moszkvai Popov testvérek a grúz mezőgazdaság legbátrabb emberei?


Jó önismereti teszt lehet feltenni magadnak a kérdést: te tudnál ilyen bátor lenni?
A moszkvai Popov testvérek 4 évi felkészülés után 1892-ben a déli Batumi város közelében vettek 300 hektár földet és elültettek rajta 15.000 cserjét. Szerelmük a teával természettudományos jellegű volt. Akadémikusokkal, meteorológusokkal és kínai teamesterekkel értekeztek a fekete-tengeri teatermesztés lehetőségéről. 1895-ben arattak először és az alapos felkészülés ellenére a termés elkeserítően kevés volt, alig 20kg. Mégis, mit lehet ilyenkor tenni? Hinni abban, amit csinálnak. Hittek a cserjékben, a szakértelmükben, a természetben és az embereikben. Ezért alig 2 év múlva megvettek Angliában egy „teagyárat”, szétszerelték és Batumiba vitették. Mi ebben a meglepő? A teafeldolgozó üzem éves kapacitása 200.000 kg volt. Tízezerszerese az első évi szüret mennyiségének!


A grúz tea világhírű lesz.


A világ ezeknek a makacs oroszoknak az eredményeivel 1900-ban ismerkedett meg és nem is akárhol. Abban az évben Párizsban világkiállítást rendeztek, ahol a Popov testvérek teája a világ által alig ismert Grúziából, aranyérmet nyert a kifinomult francia zsűri ítélete szerint. A világ ebben az évben találkozott igazán az elektromossággal, Párizs népét teljesen elbűvölte az „Elektromosság Palotája” és Edison is, aki az egyik kiemelt vendég volt. A grúz teának innentől kezdve biztos útja volt az európai fogyasztók asztaláig és ezt a grúzok ki is használták. 1900 és 1930 között folyamatos nemesítésen esett át a tea és vette fel a ma már jól ismert kissé füstös aromáját. A termelt mennyiség folyamatosan nőt és hamarosan kicsi lett az a 200.000 kg-os üzem is. A grúz tea termelése egy kifinomult rendszerré állt össze a cserjék gondozásával, a szürettel, a fermentálással és az elkészítéssel együtt.

Hogyan tedd tönkre azt, ami jól működik.


Az 1930-as években sajnos a grúz teaföldeket is elérte az őrült szovjet kollektivizálási hullám. A földek és az üzemek állami kézbe kerültek és az 5 éves tervekben a cél az lett, hogy Grúzia lássa el az egész Szovjetuniót teával, de jusson még exportra is. A termelési rendszerek, logikák, módszerek még bírták néhány évtizedig, de recseget ropogott már minden. A végzetes döfést az vitte be a grúz teaiparnak, amikor itt is megjelent a szovjet rendszerre oly jellemző munkaverseny és mennyiségi szemlélet. A sikert tonnákban mérték a hatékonyságot pedig munkaversenyben. Állítólag volt olyan szedő, aki másodpercenként 5 levél leszedésével nyerte meg a versenyt és ezt a tempót egész évben tudta tartani. 30 év elteltével kb. a hatvanas évekre oly mértékben leromlott a grúz tea minősége, hogy külföldre már csak ajándékként lehetett eljutatni, mert pénzt nem adott érte senki és még a szovjet lakosság is csak úgy vette meg, hogy szégyenszemre import kínai teával javították fel. A termőterületek folyamatosan csökkentek és a termelési kultúra is kikopott a grúz mezőgazdaságból. A nyolcvanas évek végére, a Szovjetunió felbomlásával szinte teljesen megszűnt a tea termelése.

Hogyan mentsd meg, ami arra érdemes.


1989-ben egy poros, bágyadt augusztusi napon néhány fős kínai mezőgazdasági küldöttség érkezett Tbiliszibe, majd a kötelező unalmas tárgyalások után gyorsan továbbutaztak Batumiba. Ekkor még Grúzia nem volt független, a hivatalos pénznem a szinte semmit sem érő rubel volt. A kínaiak pedig dollárral fizettek, amerikai dollárral. De csak egy dolgot vásároltak, grúz teacserjéket. Ők tudták, hogy amit a Popov testvérek nemesítettek az még 60 év után is ott van a teacserjék génjeiben és a világon egyedülálló. Kína lett a grúz tea új hazája. Ma a legnagyobb mennyiségben ott állítják elő, azokból a cserjékből, amelyeknek a genetikai ősei a Fekete tenger partján lettek nemesítve a harmincas években. Tulajdonképpen megmentették a grúz teát, mert Grúziában a 90-es évektől kezdve lényegében eltűnt a teatermesztés. 2006-tól kezdődtek meg a nagyon óvatos visszatelepítési kísérletek. Egy Shota Bitadze nevű grúz üzletember telepítette az első ültetvényeket. Mára létrejött a „Grúziai Bio tea Termelők Szövetsége” amelynek célja a múlt század harmincas éveiben még fennálló megbecsülés visszaszerzése a grúz tea számára. Az út elején járnak még, mint anno a Popov testvérek. Reméljük, hogy lesznek olyan bátrak mint ők voltak.

Hogyan készítsd el jól a grúz teát.


Végezetül pedig álljon itt az ősi grúz teakészítési eljárás receptje, tisztelgésül azok előtt, akik bátrak voltak és mertek. A grúz tea elkészítéséhez az üres, belül száraz kannát forrósítsd fel 100 C-ra. Ha ezzel megvagy, tegyél a kannába száraz tealeveleket. Mennyiségben 1,5 teáskanál poharanként +1 a kannának. Kicsit várunk, hogy a tealevelek átvegyék a kanna hőmérsékletét, majd kis sugárban forró vizet öntünk a kannába, annyit hogy a kanna tele legyen. Három percig várunk, majd elkezdhetjük inni. A grúz teából ennek a kettős hőkezelésnek köszönhetően szabadulnak fel azok az olajok és illatanyagok, amelyek miatt olyan egyedi illatú ez a tea.


Ha elég érdekesnek találtad ezt a történetet és megkóstolnád a Popov testvérek eredeti teáját, amelyet ma gondos kezek Kínában termelnek, akkor itt tudod megrendelni:
https://www.latinnegyed.hu/gruz-fekete-tea-50g-3814

Vissza
Vásárlói fiók
  • Belépés
  • Regisztráció
  • Profilom
  • Kosár
  • Kedvenceim
Információk
  • Általános szerződési feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Fizetés
  • Szállítás
  • Elérhetőségek
  • Személyes adatok letöltése és törlése
  • Fogyasztói értékelések gyűjtésének, megjelenítésének alapelvei
  • Elállási nyilatkozat
Csokicsepp Kft.
  • 2086 Tinnye, Vasvirág utca 12
  • +36-30/376-2140
  • info@latinnegyed.hu
  • facebook

  • instagram

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Szeretnél újdonságainkról
gyorsan értesülni?

Iratkozz fel hírlevelünkre és nem maradsz le az újdonságokról, akciókról. Nem zavarunk feleslegesen, csak heti egy hírlevelet küldünk.

Feliratkozás
  • Csoki
  • Forró csoki
  • Kávé
  • Díszdobozos kávék
  • Tea
  • Díszdobozos teák
  • Ajándék
  • Blog
  • Hűségpontok
  • Rólunk
  • Vásárlási tudnivalók
  • Minőséggarancia
  • Ajánlatkérés
  • Viszonteladó jelentkezés
Belépés
Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.
A működéshez szükséges cookie-k döntő fontosságúak a weboldal alapvető funkciói szempontjából, és a weboldal ezek nélkül nem fog megfelelően működni. Ezek a sütik nem tárolnak személyazonosításra alkalmas adatokat.
A marketing cookie-kat a látogatók weboldal-tevékenységének nyomon követésére használjuk. A cél az, hogy releváns hirdetéseket tegyünk közzé az egyéni felhasználók számára (pl. Google Ads, Facebook Ads), valamint aktivitásra buzdítsuk őket, ez pedig még értékesebbé teszi weboldalunkat.
Az adatok névtelen formában való gyűjtésén és jelentésén keresztül a statisztikai cookie-k segítenek a weboldal tulajdonosának abban, hogy megértse, hogyan lépnek interakcióba a látogatók a weboldallal.
A személyre szabáshoz használt cookie-k segítségével olyan információkat tudunk megjegyezni, amelyek megváltoztatják a weboldal magatartását, illetve kinézetét.