Fehér tea
Fehér tea, a teacserje rügyeiből készítve.
A fehér tea a teacserje friss rügyeiből és az éppen kinyílt levelekből készül. Nevét a rügyeket borító ezüstös pihékről kapta. A feldolgozás során a leveleket árnyékban lassan szárítják, majd napra kihelyezve tovább csökkentik a nedvességtartalmat. Talán ennek a teának a feldolgozása igényli a legtöbb szakértelmet, de a végeredmény miatt megéri a sok fáradtság és kézi feldolgozás. A fehér teák híresen zamatosak, némelyik olyan, mintha egy érett gyümölcs levét innánk.
A fehér tea elkészítése magas szintű szakértelmet és sok kézi munkát követel meg. Már a szüretelés is fáradtságos munka, hiszen a rügyeket és a még alig kinyílt leveleket kell kézzel, rendkívül óvatosan begyűjteni. A feldolgozás során hűvösben szárítják a leveleket, majd a maradék nedvességet napon szárítással vonják ki belőlük. Főzetük a teák között a legvilágosabb lesz. Elkészítésénél érdemes 75-80 fokra visszahűtött vizet használni. A levelek több alkalommal is felönthetőek vízzel.
Kína Yunnan Fehér Tea Torontói Éjszaka Fehér Tea Kína Pai Mu Tan Fehér Tea Fehér Herceg Fehér Tea