Sárga tea
A sárga szín Kínában évszázadok óta a császár színe. A kínai császárok előszeretettel pompáztak sárga ruhában és ez a szín mások számára tiltott volt. A császárnak az adót kiváló minőségű teafűben is le lehetett róni. A legkiválóbb teák ezért lassacskán felvették magukra a "sárga tea " 黃 茶 elnevezést. Elkészítésük módja is egyedi, de igazából a zöldteák legjobbjait emlegetik sárga teaként. Elkészítésük során nem csak melegítik és gőzölik őket, mint a hagyományos zöld teákat, hanem meg is pirítják. Ízük, zamatuk egészen egyedülálló a teák világában.
A sárga tea, amely nevét a kínai császároknak fenntartott sárga színről kapta valójában egy kimagasló minőségű zöld tea. A név eredete oda vezethető vissza, hogy a tartományok adójuk egy részét a császárnak a legkiválóbb zöld teában is leróhatták. Mivel a sárga szín viselése csak a kínai császár számára volt engedélyezett, ezért gyakori, hogy a császárhoz köthető dolgok egy részét előszeretettel hívják sárgának. Kínában ez a prémium minőség szinonimája. Fő termőterülete ezeknek a teáknak Hunan, Szecsuan és Anhui tartomány.