Oolong tea
Oolong tea, az összetett ízek teája
Az oolong teák félúton helyezkednek el a zöld és a fekete tea között. Fermentálása a fekete teához hasonlatosan zajlik, de fajtától függően az érlelési folyamat felénél megállítják. Nem minden zöld tea alkalmas oolongnak, csak bizonyos fajták. Ízük rendkívül összetett, fajtától függően nagyon eltérhetnek. Lehetnek édesek, gyümölcsösek mézes aromákkal, vagy fás jellegű pörkölt aromával, vagy zöld és friss ízű, mindez a fajtától, a termőhelytől és az előállítási stílustól függ. A francia elnevezése után ezt a teát ismerik kék tea ( thé bleu) néven is, de ennek nincs köze se a tea, se a főzet színéhez.
Az oolong ( /ˈuːlʊŋ, -lɒŋ/; egyszerűsített kínai: 乌龙茶; hagyományos kínai: 烏龍茶 (wūlóngchá, "sötét sárkány" tea)) egy hagyományos, félig oxidált kínai tea (Camellia sinensis), amelyet a növény erős napsütésben való elfonnyasztása és oxidációja, majd göndörítése és csavarása során állítanak elő. A legtöbb oolong tea, különösen a finom minőségűek, egyedi teanövény-kultúrákat foglal magában, amelyeket kizárólag bizonyos fajtákhoz használnak. Az oxidáció mértéke, amely az égetés előtti választott időtartam függvényében változik, a fajtától és az előállítási stílustól függően 8-85% között lehet. Az oolong különösen népszerű Dél-Kínában és a Délkelet-Ázsiában élő kínai migránsok körében, akárcsak a Gongfu teaszertartás néven ismert fudzsiáni elkészítési eljárás.
Az oolong tea különböző stílusai ízükben nagymértékben eltérhetnek egymástól. Lehet édes és gyümölcsös mézes aromákkal, vagy fás és sűrű pörkölt aromákkal, vagy zöld és friss, összetett aromákkal, mindez a kertészettől és az előállítási stílustól függően. Számos oolong teafajta, köztük az észak-fudzsiani Wuyi hegységben termesztettek, mint például a Da Hong Pao, a leghíresebb kínai teák közé tartoznak. Az oolong különböző fajtáit különbözőképpen dolgozzák fel, de a leveleket általában két különböző stílus egyikévé formálják. Egyeseket hosszú, göndör levelekké sodornak, míg másokat kis gyöngyökké "tekercselnek", amelyeknek mindegyike egy-egy farokkal rendelkezik. Az előbbi stílus a hagyományosabb.
A kínai wulong (oolong) kifejezést először Shi Hongbao 1857-ben megjelent Miscellaneous Notes on Fujian című írásában használta a tea leírására. A kínai nyelvben az oolong teákat qingcha (kínaiul: 青茶; pinyin: qīngchá) vagy "sötétzöld tea" néven is ismerik. A francia "kék tea" (franciául: thé bleu) kifejezés az oolong kifejezés szinonimája. Az oolong teáknak van néhány közös jellemzőjük mind a zöld, mind a fekete teákkal - könnyű ízjegyekkel rendelkeznek, de gyakran összetettebb ízűek, mint a zöld teák, de nem olyan erősek, mint a fekete teák.
Az oolong tea előállítása több lépcsőben történik, hogy elérjék a levelek kívánt mértékű zúzódását és barnulását. A hervasztás, a hengerlés, a formázás és az égetés hasonló a fekete teához, de sokkal nagyobb figyelmet kell fordítani az időzítésre és a hőmérsékletre.
Kínai Oolong Tea Kínai Oolong Tea Jázminnal Kínai Oolong tea bodzavirág-citrus