Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk.
Menü

Mitől kék a kék tea?

2021. 05. 19. 00:00:00
Mitől kék a kék tea?

Szeretnél egy igazi „hűha” élményt a barátaiddal? Akkor ezt neked találták ki. Számtalan kék gyümölcsöt ismerünk és szeretünk a szilvától az áfonyáig. A kék tea szintén egy természetes összetevőnek, a pillangóborsó virágjának köszönheti ámulatba ejtő csodás színét.

Mi az a pillangóborsó és miért kék?

A Clitoria ternatea, más néven pillangóborsó, ázsiai galambszárny, kékborsó, kordofán borsó, Darwin-borsó egy Ázsia egyenlítői részén elterjedt és ott őshonos rendkívül sokoldalú növény. Ma már megtalálható Amerikában, Ausztráliában és Afrikában is. Számtalan jó tulajdonsága közül a legfeltűnőbb a kék színű virágzata, amelyet a benne felhalmozódott természetes színanyagnak köszönhet.  Zsenge korában a termése is ehető, de gasztronómiában sokkal jellemzőbb a virág felhasználása. Érdekes módon kiemelten hasznos növény, ha a talaj javítása a cél, mert képes az erősen nitrogénes talajokban a nitrogént lebontani, ráadásul nem túl igényes növény és túl sok gondozást nem igényel.

                                

A pillangóborsó felhasználása italokban avagy miért kék a gin?

A legelterjedtebb felhasználási módja a teakészítés, amelynek során megszámlálhatatlanul sok egyéb növénnyel, teával, gyümölccsel keverik a finomabbnál finomabb ízhatás elérése érdekében, de mindegyiknél a kívánatos kék szín elérése a fő cél. Ez azonban nem is olyan egyszerű! Ha teát készítünk ebből a különleges virágból, akkor a főzet világoskék színű lesz. Inkább érdekes, mint különleges. Azonban nagyon kevés dolog kell a csodához. Tegyünk pár csepp (de tényleg csak 2-3 csepp) citromlevet a teához és a pH érték változása miatt a teánk azonnal tüneményes kék színűvé változik. Újabb néhány csepp és a tea már lila színű lesz. Ha azonban még mézet is keverünk hozzá, a színe rózsaszínűvé változik. Mostanában hódítja meg ez a növény a divatos éjszakai szórakozóhelyeket is, mert újabban a virágot ginben áztatják, ami így ragyogó kék színt vesz fel, de ha pl. tonikkal vagy más szénsavas itallal keverjük, akkor a színe azonnal rózsaszínné változik. Lenyűgöző élmény, főleg a harmadik pohár környékén. 

Hogyan készíts kék süteményt szintetikus festék nélkül?

Természetesen szintén a borsóvirág kékjével. Ázsia portugál nyelvű részein rendkívül elterjedt sütemény a putugal, ami egyfajta rizses torta, talán a nálunk is ismert rizskoh-ra hasonlít, de nagy különbség hogy kék színű és többnyire kókuszos ízesítésű.
Még különösebb étel a nasi kerabu, ami a malayziai konyha számtalan rizsétele közül az egyik, de természetesen ez is kék. A kék rizs mellé szárított halat, sült csirkét, salátákat, önteteket kínálnak. Elkészítése a látványhoz képest végtelenül egyszerű, a rizs főzővizébe egyszerűen bele kell tenni a pillangóborsó virágját. Mire a rizs megfő, addigra a kék színt is felveszi.

                               

Miért használják a pillangóborsó virágját az ayurvédikus orvoslásban?

A hagyományos ázsiai gyógyászatra jellemző, hogy minden termő növénynek megállapítják a javító vagy éppen az ártó tulajdonságait és ezeket évezredek óta ki is használják. A pillangóborsónak ártó tulajdonságai nincsenek, túladagolni nem lehet. Ezzel szemben viszont javasolják használatát memóriajavító, stresszoldó, szorongásoldó, antidepresszáns, görcsoldó és nyugtató céllal. A virág formája miatt Ázsiában arról is meg vannak győződve, hogy a női libidóra is kedvező a hatása. Ennek eldöntését rábíznánk a kedves vásárlóinkra.

A pillangóborsóról bővebb információkat itt találsz:
https://en.wikipedia.org/wiki/Clitoria_ternatea

A cikk megírásához innen számos információt és képet fel is használtunk. Köszönjük Wikipédia.

Áruházunkban ennek a teának, a hagyományoknak megfelelően, egy kókuszos-levendulás változatát vásárolhatod meg:
https://www.latinnegyed.hu/tea/tea-ujdonsagaink/kek-tea-gyumolcstea-100g
Néhány helyen időnként kapható ez a növény tisztán is. Őszintén szólva a szállítási költségen kívül mi nem láttuk okát annak a magas árnak, amennyiért kapható. Megkóstoltuk natúran teának lefőzve is. Kétségkívül kuriózum, de ízében nem nyújtott extra élményt. Ezért mi úgy döntöttünk, hogy ennek a teának az ízesített változatát fogjuk forgalmazni, mert ízben csodás, látványban mesés és az ára is nagyon kellemes. Kóstold meg te is és kápráztasd el a kékséggel a barátaidat.

Köszönöm, hogy időt szántál rám:

Tóth János
Latin negyed Csokoládé

Tartalomhoz tartozó címkék: gyümölcstea hír különleges tea

Keresés